Smiths Station United Soccer Association
2021 Fall Season
U-6
e General Information:
o Registration Fee:
m  $70.00 per player during registration period.
o Late Fee:
m None
o What is included in registration fee:
m Alabama Soccer Association - State Registrations Fee
m Home and Away Jerseys
m City of Smiths Station — Parks & Recreation Fee
o What is not included in registration fee:
m Black Shorts
Black Socks
Cleats Required to participate in practice and matches.
Shin Guards Required to participate in practice and matches.
Size 3 Soccer Ball
Water Bottle with water or sports drink.

Note: To keep our cost of participation affordable to all that want to participate. SSUSA
will have several fund-raisers. Fund-raisers will be utilized to cover additional costs
required such as referee’s, field markings, goals, nets, corner flags, financial assistance
programs and general operating fees. Each player/family will be asked to participate in
these fund-raising programs.

o Player Eligibility:

o Male and Female players born between 01/01/2016 & 12/31/2017.
e Goals/Expectations:

o U-6 is the FUNdamental phase.

o Fitness:

m Introduce the idea of how to warm-up and movement education.

Begin education about nutrition with players and parents.
Balance
Walking
Running
how to start and stop
Jumping
Hopping
Rolling
Skipping
Changing direction
Bending



Twisting
Reaching

o Technique:

Dribbling (stop and start)
Shooting
Experiment with the qualities of a rolling ball.

o Psychology:

Sharing

Fair play

Parental involvement
How to play

Emotional management.

o Tactics:

e Practice:

Where is the field?

The concept of boundary lines

Which goal to shoot at

Playing with the ball wherever it may go

o Minimum once per week
o Maximum twice per week
o 45 Minutes per session on weekdays as field space allows

| |
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e Matches:

6:00 to 8:00 at Smiths Station Sports Complex
Teams will share field space as needed.

o Saturday Mornings
o 8 to 10 match season (weather permitting)

e Coaches:

o Parent/Volunteer
o Coach Incentive Program:

e Draft:

Head Coach: $20.00 voucher for Parent/Volunteer towards one (1) child’s
registration fees.
Assistant Coach: $10
Coaches shirt.

e Head Coach and one (1) Assistant Coach will receive a shirt.
Background Checks/Risk Management:

e All coaches and volunteers must have background checks and be
approved by Alabama Soccer Association Risk Management
Program.

e This includes completing concussion awareness on-line training

US Soccer coaching grassroots license reimbursement

e Provide a copy of your certification and receive $25

reimbursement

o None, players shall be randomly placed on rosters.



End of Season Tournament:

o

None

Academy/All-Star Teams:

o

None

Laws of the Game — Modified

Law 1 - The Field of Play

O

Dimensions:

m The field of play must be rectangular.

m The length of the touchline must be greater than the length of the goal
line.

m Length: 25 Yards (75 Feet)

m  Width: 15 Yards (45 Feet)

Field Markings:
m Distinctive lines not more than Five (5) inches wide.
m The field of play is divided into Two (2) halves by a halfway line.
m The center mark is indicated at the midpoint of the halfway line.
The Goal Area:

m None
The Penalty Area:

m None
Corner Flags:

m None
Corner Arc:

m None
Goals:

m Goals must be placed on the center of each goal line.

m They consist of two upright post equidistant from the corners and joined at
the top by a horizontal crossbar.

m  The recommended distance between the post is Six (6) feet and the
distance from the lower edge of the crossbar to the ground is Four (4)
feet.

m Safety: Goals must be anchored securely to the ground. Portable
goals may only be used if they satisfy this requirement.

Law 2 - The Ball:

@)

o

Size three (3)
The ball will need to be FIFA Quality.

Law 3 - The Number of Players:

o

o

Match:
m A match is played by two (2) teams, each consisting of not more than four
(4) players with no goalkeepers.
Substitutions:
m At any stoppage of play and unlimited.



o

o

m Note: If a player who is suspected to have a head injury shall leave the
field of play for additional evaluation, a substitution can be made in that
moment. Per U.S. Soccer’s Concussion Initiative, if a player is suspected
to have a head injury the referee is instructed to stop play to allow for
treatment/evaluation as needed. If the player leaves the field of play for
additional evaluation, a substitution can be made in that moment. The
player with the suspected head injury may not return to the match unless
a Healthcare Professional (HCP) or Certified Athletic Trainer (ATC) has
cleared the player. Any coach or parent insisting on returning the player to
the match without approved clearance will result in the referee ending the
match.

Playing Time:

m Each player SHALL play a minimum of 50% of the total playing time. It is
the coach’s responsibility to enforce this rule.

m Note: Coaches will be allowed the discretion on playing time for players
that do not regularly attend practice/training sessions.

Rosters:
m  Minimum number of players on a roster shall be no less than six (6)
players.
m  Maximum number of players on a roster shall be no more than eight (8)
players.

Law 4 - The Players Equipment

O

o

o

o

o

Conform to FIFA Laws of the Game.

Non-uniform clothing is allowed based on weather conditions, but uniforms must
distinguish teams.

Note: If needed, teams can be distinguished by scrimmage vests.

Shin Guards are MANDATORY for both practice/training sessions and matches,
and must be covered entirely by socks.

Safety: A player must not use equipment or wear anything that is
dangerous to himself or another player (including any kind of jewelry;
except for a medical alert bracelet).

Law 5 - The Referee

O

o

There is no need for a fully qualified referee to manage U-6 matches.
Both coaches should officiate/manage the match.
m The matches are intended to be an opportunity for our young players to
experience the fun of playing.
m  Minimal rules are needed and should be applied with a generous amount
of flexibility.
m Let the players have freedom to play with little interruption.
m All infringements should be briefly explained to the players.

Law 6 - The Other Match Officials

o

None

Law 7 - The Duration of the Match



o The match shall be divided into four (4) periods of not more than ten (10)
minutes, based on the energy and motivation of the players.
o There shall be a maximum five (5) minute break between each period.
o The four (4) periods do not have to be of equal duration.
Law 8 - The Start and Restart of Play
o Conform to FIFA laws of the Game, with the exception that the defending team is
at least four (4) yards from the ball until it is in play.
o Remember, let them play and do not interfere for technicalities.
Law 9 - The Ball in and out of Play
o Conform to FIFA Laws of the Game.
Law 10 - The Method of Scoring
o Conform to FIFA Laws of the Game.
Law 11 - Offside
o None.
Law 12 - Fouls and Misconduct
o Conform to FIFA Laws of the Game, with the exception that deliberate heading is
not allowed in U-6 matches.
o In all instances explain the infraction to the player.
o All free kicks shall be indirect.
o No cards will be shown in the U-6 age group.
Law 13 - Free Kicks
o Conform to FIFA Laws of the Game, with the exception that all free kicks are
indirect AND the opponents are to be at least four (4) yards away from the ball
until it is kicked.
Law 14 - The Penalty Kick
o None.
Law 15 - The Throw-In
o None. The ball will be placed on the ground and dribbled into play.
Law 16 - The Goal Kick
o None. The ball will be placed on the ground and dribbled into play.
Law 17 - The Corner Kick
o None. The ball will be placed on the ground and dribbled into play.
Law 18 - The Technical Area
o Coaches, managers and players not in play must remain in the technical area or
on bench, with the exception when a coach is utilized as Referee or Match
official.
o No more than two (2) coaches/managers are allowed in the technical area during
the matches.
Law 19 - The Substitution Area
o Players that are wanting to enter the field of play must first enter the substitution
area.
o When the match official, referee, or assistant referee allows for a substitution, the
player being substituted must fully leave the field of play prior to the new player
entering the field of play.



o If the match official allows for substitutions, only players in the substitution area
can enter the field of play. Match officials may allow for substitution in the event
of a player injury.



